Tek Mesajý Görüntüle
Old 08-17-2024, 15:18   #1
Admin
Administrator
 
Admin Kullanýcýsýnýn Avatarý
 
Üyelik Tarihi: Jul 2024
Mesajlar: 72
Post Ýmam Bayýldý Tarifi

Ýmam Bayýldý klasik Türk mutfaðýnýn en sevilen zeytinyaðlý yemeklerinden biridir. Patlýcanýn baþrolde olduðu bu yemek, soðan, domates, sarýmsak ve zeytinyaðý ile hazýrlanýr. Ýþte Ýmam Bayýldý tarifi:

Malzemeler
4 adet orta boy patlýcan
2 adet büyük boy soðan
4 diþ sarýmsak
3 adet domates
2 adet yeþil biber
1 tatlý kaþýðý toz þeker
1/2 çay bardaðý zeytinyaðý (patlýcanlarý kýzartmak için)
1/2 çay bardaðý zeytinyaðý (yemeði piþirmek için)
1/2 çay kaþýðý tuz
1/2 çay kaþýðý karabiber
1 çay kaþýðý kuru nane
1 su bardaðý sýcak su
1/2 demet maydanoz (üzerini süslemek için)
Hazýrlýk
Patlýcanlarý Hazýrlayýn:

Patlýcanlarý yýkayýn ve sap kýsýmlarýný kesmeden temizleyin.
Patlýcanlarýn kabuklarýný alacalý olarak soyun.
Patlýcanlarýn ortasýndan bir yarýk açýn (çok derin olmamasýna dikkat edin).
Tuzlu suya patlýcanlarý batýrarak acýsýný çýkarmak için 20 dakika bekletin. Ardýndan süzün ve kurulayýn.
Ýç Harcý Hazýrlayýn:

Soðanlarý yarým ay þeklinde doðrayýn.
Sarýmsaklarý ince ince doðrayýn.
Domatesleri küp küp doðrayýn.
Yeþil biberleri ince halkalar halinde doðrayýn.
Geniþ bir tavada yarým çay bardaðý zeytinyaðýný ýsýtýn. Soðanlarý ve sarýmsaklarý ekleyip pembeleþinceye kadar kavurun.
Doðranmýþ yeþil biberleri ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
Domatesleri, tuz, karabiber ve kuru naneyi ekleyin. Domatesler yumuþayana kadar piþirin.
Toz þeker ekleyin ve karýþtýrýn. Karýþýmýn suyu çekilene kadar piþirin, ardýndan ocaktan alýn.
Patlýcanlarý Kýzartýn:

Bir tavada yarým çay bardaðý zeytinyaðýný ýsýtýn.
Patlýcanlarý her iki tarafýný da hafifçe kýzartýn. Kýzaran patlýcanlarý fazla yaðýný almak için kaðýt havlu üzerine alýn.
Patlýcanlarý Doldurun:

Kýzarmýþ patlýcanlarý fýrýn kabýna yerleþtirin.
Ortalarýndaki yarýklara hazýrladýðýnýz iç harcý eþit þekilde doldurun.
Yemeði Piþirin:

Doldurulmuþ patlýcanlarýn üzerine zeytinyaðý gezdirin.
Sýcak suyu ekleyin ve fýrýn kabýný alüminyum folyo ile kapatýn.
Önceden ýsýtýlmýþ 180 derece fýrýnda yaklaþýk 30-40 dakika piþirin.
Servis:

Fýrýndan çýkardýðýnýz Ýmam Bayýldý'yý oda sýcaklýðýna gelene kadar dinlendirin.
Üzerine ince kýyýlmýþ maydanoz serperek servis yapýn.
Ýmam Bayýldý, soðuk olarak servis edilen ve özellikle yaz aylarýnda tercih edilen hafif ve lezzetli bir yemektir. Afiyet olsun!
Admin çevrimdýþý   Alýntý ile Cevapla