1- Kayýsý
Potasyumdan zengin besinler, vücut sývýlarýnda sodyum-potasyum dengesinin saðlanmasýna yardým ederek ödeme karþý etkili oluyor. Potasyumdan oldukça zengin olan kayýsýyý günde ortalama 3-4 adet tüketmek vücuttaki ödemin atýlmasýný kolaylaþtýrýyor.
2- Ananas
Ananasta bulunan bromelain maddesi selülit oluþumuna neden olan proteinlerin parçalanmasýnda yararlý oluyor ve bu sayede vücuttan su atýmýný artýrýyor. Ayrýca içerdiði yüksek lif ile baðýrsaklarýn düzenli çalýþmasýna, böylelikle vücuttan daha kolay su atýlmasýna katkýda bulunuyor. Özellikle ödem oluþtuðunu hissettiðiniz günlerde 1 porsiyon (1 halka kadar) ananas tüketmenizde fayda var.
3- Salatalýk
Ýçeriðinde beta karoten ve C vitamini gibi antioksidanlar bulunduran salatalýðýn yaklaþýk yüzde 96'sý sudan oluþuyor. Özellikle sýcak havalarda ara öðünlerde tüketeceðiniz salatalýk bu içerikleri sayesinde vücudun kaybettiði suyun yerine konmasýnda ve ödemin atýlmasýnda önemli rol oynuyor. Salatalýðý içilen suya doðramak ve bekletmek antioksidan kapasitesi yüksek bir su tüketilmesini, dolayýsýyla ödem tulumunun engellenmesini saðlýyor.
4- Yaban mersini
A,B,C vitaminleri ile yüksek oranda lif içeren yaban mersini sindirim sisteminin düzenli çalýþmasýna katkýda bulunuyor ve bu sayede kabýzlýðý önlemeye yardýmcý oluyor. Sindirimi hýzlandýrdýðý için ödemin atýlmasýnda da faydalý oluyor.
5- Maydanoz
Maydanoz özellikle çið tüketildiðinde besin içeriði en zengin olan sebzelerden biri. Ýçeriðinde bulanan bol lif ve C vitamini ödemin atýlmasýnda çok etkili oluyor. Ödem oluþtuðunda çið olarak yenildiðinde veya haþlayýp suyu içildiðinde ödemin atýlmasýna yardýmcý oluyor. Ancak dikkat! Gereðinden fazla maydanoz tüketmek ise vücuttan fazla suyun atýlmasýna, dolayýsýyla tansiyon düþüklüðüne neden olabiliyor.
6- Süt
Süt, yoðurt ve kefir içerdikleri zengin kalsiyum sayesinde vücut sývýlarýnda mineral dengesini saðlayarak ödemin oluþmasýný önlüyor. Her gün ortalama 2-3 porsiyon (2-3 su bardaðý kadar)süt ürünleri tüketmek hem saðlýklý beslenme hem de ödem tutumunu önleme adýna çok önemli.
7- Turp
Vücutta artan homosistein kalp krizi, inme, bacaklarda dolaþým bozukluðu ve ödeme neden olabiliyor. Turp yüksek oranda potasyum ve folat içeren doðal diüretik besinler arasýnda yer alýyor. Folik asit kanda homosistein seviyesinin azalmasýnda rol oynuyor. Haftada 1 -2 kez turp tüketmek ödemin atýlmasýna büyük oranda yardýmcý olabiliyor. Ancak gaz problemine sebep olabileceði için haþlayarak yemek veya suyunu içmekte fayda var.
8- Yulaf
Yapýsýnda bulunan beta glukan sayesinde baðýrsak hareketlerinin artmasýna, dolaþýmýn ve sindirimin hýzlanmasýna, dolayýsýyla vücuttan ödemin atýlmasýna yardým ediyor. Sütle piþirerek, yoðurdun içine katarak, kurabiye veya kelerde kullanarak yulafa günlük beslenmenizde yer vermenizde yarar var.
9- Biberiye
Eðer herhangi bir saðlýk sorunu yoksa; biberiye, ýsýrgan otu, kiraz sapý ve funda yapraðý gibi bitkilerin çaylarýndan içmek de ödemin atýlmasýnda faydalý olabiliyor. Biberiyenin içeriðinde bulunan tanen, acý maddeler, organik asitler, glikozit ve uçucu yaðlar kan dolaþýmýnýn hýzlanmasýna ve ödemin atýlmasýna yardýmcý oluyor.
10- Su
Günlük 2-2,5 litre su içmek ödem tutulmasýný önlemek ve atýmýna yardýmcý olmak için çok önemli. Ýçeceðiniz suyun içerisine çubuk tarçýn, elma dilimleri, salatalýk dilimleri veya taze nane yapraðý gibi besinleri serpiþtirmeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasýna ve ödem atýlmasýna hem de tadýnýn daha lezzetli olmasýna yardýmcý oluyor.
|