Tek Mesajý Görüntüle
Old 08-18-2024, 11:43   #1
Renq
Moderator
 
Renq Kullanýcýsýnýn Avatarý
 
Üyelik Tarihi: Aug 2024
Mesajlar: 535
Varsayýlan Açelya çiçeði bakýmýnda dikkat edilmesi gereken hususlar

Açelya saksý çiçeði, ev, ofis, iþyerleri gibi yaþam alanlarýmýzý renklendiren pembe, fuþya, beyaz gibi renkleri bulunan bitkilerdir. Doðada en çok pembe, fuþya, pembe-beyaz, beyaz ve kýrmýzý renk çeþitleri vardýr. Baston açelya olarak bilinen gövdesi burgulu, örgülü çeþitleride vardýr. Boylarý 40 cm ile 80 cm arasýnda deðiþmektedir. Gülü andýran çiçekleriyle ev, ofis, iþyerleri gibi yaþam alanlarýnda çalýþma odalarý ve balkon gibi alanlarý süsler. Bakýmlarý kolay olduðundan çokça tercih edilir. Cam önü kapý önü gibi rüzgar akýmýna maruz kalacak yerlere koyulmamalýdýr, aksi takdirde yapraklarýný dökebilir. Direk olarak gün ýþýðýna maruz kalmamalýdýr. Dolaylý yollardan ýþýðý sever. Karanlýkta kalan kýsým haftada 1 kere ýþýk alan yöne çevrilmelidir. Böylelikle yapraklardaki çürüme ve sararmalar engellenebilir. Sulama yapmadan önce çiçeðin topraðýnýn suya ihtiyacý olup olmadýðýný anlamak için parmaðýmýzý topraðýna batýrarak kontrol edebiliriz. Eðer hala nemli ise elimiz ýslanýyorsa sulama iþlemini bir kaç gün sonraya býrakabiliriz. Sulama yaparken dikkat edilmesi geren bir diðer önemli unsurda açelya saksý çiçeðimize verilecek suyun oda sýcaklýðýnda olmasý gerekmektedir. Kýþ aylarýnda düzenli olarak haftada 1 kere , yaz aylarýnda ise hava sýcaklýklarýnýn artmasýndan dolayý düzenli olarak haftada 2 kere sulanmalýdýr. Sulamada kullanýlan su kabý ve ölçek deðiþtirilmemelidir. Sulamadan sonra saksýnýn altýndaki kapta biriken su, böceklenme ve koku olmamasý için dökülmelidir.

Açelya çiçeði direk olarak gün ýþýðýna maruz kalmamalýdýr. Gün ýþýðý aldýðý yöne doðru eðilim gösterebilir. Gün ýþýðý almayan yönü belirli aralýklarla gün ýþýðýna çevirilmelidir. Böylece çiçeðin bir yöne doðru eðilimi engellenebilir.

Bitkilerimiz az ýþýk aldýðý zaman yeteri kadar beslenemeyeceði için, çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir.

Açelya çiçeði, yazýn haftada iki saksý üstten sulanmalýdýr. Sulama tekniðinde Pazartesi ve Perþembe günleri tercih edilebilir. Sulama esnasýnda kullanýlan su kabý ölçeði hep ayný olmalý ve çiçeðe dökülen su saksýnýn dibinde en fazla akþam sulamýþ isek, sabahleyin tabakda biriken su dökülmelidir.Böylelikle bitkinin topraðýnda koku ve haþerelerin oluþmasýnda engel olunacaktýr.Sulamada temel kural bitkinin topraða kurudukça su verilmeli, topraðýnýn kuru yada sulu olduðunu anlamamýz için, topraðýna parmaðýmýza batýrarak kuru veya ýslak olduðunu anlayabiliriz.Islak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiþ olduðundan sulamamýzý bir sonraki sulama gününe býrakmalýyýz.

Açelya çiçeði rüzgar akýmý alan yerlerden uzak tutulmalýdýr. Rüzgar çiçeðimizi salladýðý için bitkinin sapýnda oynamalar ve topraðýn köküne hava akýmýn girmesine sebep vermektedir.Buda çiçeðimizin ömrünü azalttýðý gibi çiçeklerin yapraklarýnda sararma ve çiçeklerinde solmalara sebep verir.Örneðin : Kapý aðzý ve pencere gibi açýlan ve rüzgar alan yerlerden çiçekler kesinlikle uzak tutulmalý.

Açelya çiçeði uzun süre kalan bir bitkidir. Dallarýn üzerindeki çiçekler solup ve geçtikten sonra bitkimizin birdaha çiçek açmasý için solan yaprak ve çiçeklerin kesilerek budanmalý ve kesilen bölgenin içine hava akýmýnýn girmesine engel olmak için, üzeri kapatýlmalýdýr. Örnek: soðuk silikon, mum yada yakýcý olmayan yapýþkanlarla kapatýlabilinir.

Açelya çiçeðinin toprak deðiþimi Nisan-Mayýs aylarýndan yapýlmalýdýr.Toprak deðiþtirirken dikkat edilmesi gereken husus, deðiþtirmek istediðiniz çiçeðin saksýsýnýn en fazla bir numara büyüðüne dikilmelidir.

Açelya çiçeðimize, vitamin kullanýrken dikkat edilmesi gereken husus, çiçeðimiz yapraklarý ve çiçekleri saðlýklý ise bu dönem içerisinde vitamin kullanmak zorunda deðiliðiz.Çiçeðimizin çiçekleri solmuþ ve budamasýný yapmýþ isek bu dönemde bitkimizin hem çiçek açmasý hemde geliþmesi çin maðazarda satýlan çiçek vitaminlerini kullanma koþullarýna uyarak bitkimize besin desteði verebiliriz.Örnek: Genelde besinler 1LT suya bir kapak ölçeðinde vitamin dökülür, iyicene karýþtýrýlan suyla vitamin bulunduðu ortamdaki çiçeklere sulamadaki standart ölçeðimizle ilaçlý suyu bitkilerimize onbeþ günde bir yada ayda bir uygulayabiliriz.

Açelya çiçeði yaþam alanlarýmýzda bulunmasýný istiyor ama koyacaðýmýz ortam gün ýþýðýndan uzak kalýyor ise bitkilerimizin yapraklarýnýn dökülmesine, çiçeklerinin de açmasýna ve saðlýklý kalmasý için bizlerin bitkilerimize yardýmcý olmamýz gerekir.Bunun için çiçeklerimizi doðal ortamlarýna uygun hale getirmek ve ýþýk almasý için üstünden aydýnlatýcýlarla destekleyebiliriz.Saksý çiçeklerinin büyük bir bölümü aydýnlýðý sever, bu gün ýþýðý olmalý, olmayan bölgelerde ise, aydýnlatýcýlar ile desteklenmeli.Karanlýkta kalan bitkiler yapraklarýný döker, sararmalar ve solmalar oluþur.Daha az ýþýk alan bitkilere, daha az su verilmelidir.

1 – Bitkinin aþýrý derecede sulanmasý
2 – Bitkimizin saksý deliklerinin kapalý olmasý ve suyun deliklerden tabaðýna çýkmamasý
3 – Hastalanmýþ bitkinin diðer bitkilere yakýn olmasý
4 – Topraðýnýn kalitesiz olmasý veya vitaminin yetersiz kalmasý
5 – Bitkimizin yapraklarýnda oluþan hastalýklar ve mantarlar Sinek, solucan veya yapýþkan gibi pamuksu hastalýklar bitkimize zarar vermektedir.

Bu gibi hastalýklarý ve haþereleri bitkimizde gördüðümüzde, ziraat ilaçlarý satan firmalardan bitkimizden bir yaprak veya toprak götürerek oluþan hastalýklarý göre ona uygun ilaçlarý alýp kullanma klavuzuna uyarak kullanýnýz.

Açelya çoðaltýlmasý bitkinin köklerinden ayýrma yöntemiyle olabilir. Bitkinin kökünden çýkarak üst kýsýmlara uzanan ince kýsýmlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluþturur. Bu yeni bitkileri alýp ufak bir saksýya dikilerek yeni Açelya çiçekleri oluþturabilirsiniz.
Renq çevrimdýþý   Alýntý ile Cevapla