Engerek Otu Çiçeði Yetiþtiriciliði ve Bakýmý
Engerek otu çiçeði ülkemizde de doðal olarak yetiþebilen, hoþ çiçekçleri olan bir bitkidir. Türlerine göre çeþitlilik göstermekle birlikte genelde çalý formunda olan bir bitkidir. 2 yýllýk ya da çok yýllýk bir bitkidir. Akdeniz havzasýnda doðal olarak yetiþebilen bir bitkidir. Tohumlarýnýn yýlan baþýna benzemesinden dolayý bu ismi almýþtýr. Bahçelerinizde süs bitkisi olarak yetiþtirebileceðiniz hoþ bitkilerdendir. Bakýmý ve üretimi oldukça koladýr.
Engerek otu bol güneþ alan havadar yerleri sever. Zaten gölgelik alanlarda yapýsý gereði çok iyi geliþim göstermez. Bulunduðu yerin açýk, havadar, bol güneþ alan bir yer olmasý gerekmetedir. Bahçelerinizde genelde açýk kalan ve aþýrý güneþten zarar gören bitkilerinizi dikemediðiniz yerlere Engerekotunu dikebilirsiniz. Dayanýklý bir bitkidir.
Toprak isteði bakýmýndan hafif, zayýf tipteki topraklarý sever. Aðýr karakterli topraklarda yetiþemezler. Toprak bakýmýndan çok seçici deðildir. En cýlýz topraklarda bile yetiþtirebileceðiniz hoþ bitkilerdendir.
Susuzluða dayanýklý olan bitki yaz aylarýnda orta sýklýkla sulanmalýdýr. Aþýrý sulamayý sevmez.
Tohumlarý ile üretilir. Tohumlarý ilkbahar ayýnda ekilir. Birkaç hafta sonra çimlenmeye baþlar. Topraða ekmeden önce topraðýn biraz ýslak, nemli olmasý ve daha önceden iþlenmiþ olmasý bitkinin hemen çimlenmesi ve büyümesi için çok iyi olacaktýr
|