Olgunlaþmamýþ Meyvelerin Çekirdekleri Zehirliyor
Limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayýsý gibi meyvelerin olgunlaþmamýþ çekirdeðinde bulunan amigdalinadý verilen madde yüksek miktarlarda alýnýrsa siyanür zehirlenmesineneden olabiliyor. Konuyla ilgili Beslenme ve Diyet Uzmaný Baþak Ýnsel bilgilendirici açýklamalarda bulunuyor.
BELÝRTÝLERÝ DÝKKATE ALIN
Meyve çekirdeðini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiðnemek amigdalinin emilimini daha da arttýrýyor. Özellikle çocuklarýn meyve tüketirken çekirdeðini yutma veya çiðneme ihtimali yüksek olduðu için ailelerin bu konuda dikkatli olmalarýný ve çocuklarýný uyarmalarý hayati önem taþýyor.
Siyanür zehirlenmesinin hafif belirtileri arasýnda baþ aðrýsý, baþ dönmesi, anksiyete, mide bulantýsý ve kusma gibi semptomlar yer alýrken; daha ciddi durumlarda solunum sýkýntýsý, kan þekeri ve kalp ritminde ciddi artýþ ve böbrek fonksiyonlarýnýn yavaþlamasýnýn ardýndan komaya kadar gidebilecek durumlar yaþanabiliyor. Çocuklarda bu belirtilerin ortaya çýkmasý halinde vakit kaybeden hastaneye götürmek gerekiyor.
ÇEKÝRDEKLERÝNÝ ÇIKARIN
Bunun yaný sýra, bazý hazýrlama ve yýkama iþlemleri toksik öðelerin etkisini azaltabilmektedir. Meyveleri önce sirkeli su ile yýkayýp, kabuklarý soyulmuþve çekirdekleri çýkarýlmýþ þekilde yedirmek çocuklarýn saðlýklarý açýsýndan güvenli olacaktýr.
|