Çitlenbik Nasýl Yetiþtirilir?
Karaaðaçgiller familyasýndan olan çitlenbiðin Latince adý celtistir. Ýnsanlar arasýnda menengiç olarak da bilinir. Türkiye'nin güneydoðu anadolu, iç anadolu ve akdeniz bölgelerinde yetiþir. Ýri oval yapraklý, meyveleri yuvarlak biçimlidir. Yeþile dönük siyah, acýmtrak tohumlarý fýstýk tadýndadýr. Meyvelerinden, tohumlarýndan ve yapraklarýndan faydalanýlýr. Yaklaþýk 70 türü bulunur. Bazý türleri dikenli çitlenbik, þeker çitlenbiði, doðu çitlenbiðidir.
Çitlembik aðacý ise daha çok Akdeniz bölgesi ile batý Asya'da yetiþen ve 20 metreden fazla uzayabilen bir tür sakýz aðacýdýr. Çitlembik aðacýnýn fýndýk büyüklüðündeki ekþi meyvesi de çitlembik ya da çitlenbik olarak bilinir.
Güneydoðu Anadolu'da özellikle de Gaziantep civarýnda yüksek alanlarda kendiliðinden yetiþir. Tohumlar Eylül-Ekim aylarýna doðru büyür. Çitlenbik saðlýða da oldukça faydalý bir bitkidir. Baþlýca faydalarý þunlardýr:
Balgama iyi gelir.
Yaralara karþý antiseptik özelliðiyle yaralarýn iyileþmesinde kullanýlýr.
Nefes darlýðýna iyi geldiði bilinir.
Kandaki kolesterolü düþürerek damar sertleþmesini ve kalp rahatsýzlýklarýný önler.
Meyveleri çerez ve böreklerde iç malzemesi olarak kullanýldýðý gibi kahve yapýmýnda da kullanýlýr.
Konum: Aðaç güneþli bir yere koyulur ama sýcak günlerde kurumamasýna dikkat edilmesi gerekir.
Sulama: Sýk sýk sulanmasý gerekir. Topraðýn tamamen kurumamasýna dikkat edilmelidir.
Besleme: Büyüme dönemi boyunca 2 veya 3 haftada bir beslenmelidir.
Üreme: Yaz boyunca çelikten üretim tohumda kullanýlabilir.
Saksý deðiþimi: Her 2 yýlda bir, yaz aylarýnda deðiþtirilen saksýda normal toprak karýþýmý kullanýlýr.
Budama: Düzenli budandýðýnda uygun bir dallanma ile büyür. Olmasý gereken þeklin dýþýna çýkýnca yeni çýkanlar geri budanýr.
|