Tek Mesajý Görüntüle
Old 08-18-2024, 11:54   #1
Renq
Moderator
 
Renq Kullanýcýsýnýn Avatarý
 
Üyelik Tarihi: Aug 2024
Mesajlar: 535
Varsayýlan Ceviz Aðacý Budama Yöntemleri

Meyve veren aðaçlarýn taç yapýsýný iyileþtirmek, bol meyve vermesini saðlamak ve verimi düþmüþ aðaçlarýn yeniden verimli hale gelmesini desteklemek için aðacýn toprak üstündeki aksamlarýna uygulanan kesim, büküm, sürgün ve yaprak alma uygulamalarýnýn tamamýna budama adý verilir.

Diðer meyve türlerine göre ceviz aðacý çok fazla budanmaya ihtiyaç duymaz. Ancak iç içe geçen dallarýn temizlenmesi ve güneþ ýþýðýndan daha fazla yararlanabilmesi için belirli aralýklarla budanmasý faydalýdýr. Cevizlere þekil vermek için genellikle doruk dal budamasý uygulanýr. Ancak budamanýn türü cevizin türüne, çevreye ve aðacýn yetiþtirme amacýna göre farklýlýk gösterir. Odunluk ve meyvelik ceviz aðaçlarý farklý budama tekniklerine sahiptir.

Ceviz budamak için kýþ ve yaz aylarýnda olmak üzere 2 budama yapýlýr. Kýþ budamasý için ceviz aðacýnýn dinlenme dönemine girmesi beklenir. Yaprak dökümünü takiben, ilkbaharda aðacýn uyandýðý sürgün zamanýna kadar budama yapýlabilir. Ancak kýþýn sert geçtiði iklimlerde, sert donlardan önce budama yapýlmasý tavsiye edilmez.

Yaz budamasýnda ana ya da yan dallara kesme iþlemi uygulanmaz. Bu dönemde sürgün seyreltme, eðme, bükme ve uç alma gibi þekil vermeye yönelik budama iþlemleri uygulanýr. Temel amaç aðacýn dallarýna açý vererek, taç geliþimini yönlendirmektir. Yaz budamasý için en uygun zaman ilkbahardaki geliþme dönemi sonundaki aylardýr. Bu aylarda sürgünler odunlaþmaya baþlar ve þekil verilebilecek olgunluða eriþir.

Ceviz budamaya karþý hassas bir aðaç olup, strese girebilir. Bu nedenle sert budamalardan kaçýnýlmasý gerekir.

Tepe budamasý, kök geliþimini hýzlandýrarak gövdenin kalýnlaþmasýný saðlar.
Göz budamasýnda gereksiz dallar alýnýr. Dallarýn gövde boyunca geniþ açý ile geliþmeleri saðlanýr.
Þekil budamasýnda cevizin tacý budanýr. Aðacýn dengeli geliþmesi ve büyümesi saðlanýr. Sadece meyve veren dallarýn yaþamasýna izin verilir.
1 ve 4 yaþ arasýndaki genç ceviz aðaçlarýnda kýþ budamalarý bahar baþlangýcýyla beraber yapýlýr.
Doruk dal sisteminde, seçilen dal üzerinde kýþýn ve yazýn olmak üzere en az 2 defa budama yapýlýr.
Yaz budamalarý haziran ayýnýn ortasýna kadar yapýlabilir. Budama yapýlmýþ aðaçlarýn en az 2 gün aralýklarla dinlenme dönemine girene kadar sulanmasý gerekir.
Renq çevrimdýþý   Alýntý ile Cevapla