Tek Mesajý Görüntüle
Old 08-18-2024, 13:36   #1
Renq
Moderator
 
Renq Kullanýcýsýnýn Avatarý
 
Üyelik Tarihi: Aug 2024
Mesajlar: 535
Varsayýlan Yosun Nedir? Nerelerde Kullanýlýr?

Yosun; Denizlerde ve tatlý sularda yaþayan, çok çeþitli bir bitkidir. Çoðunlukla, denizin, kýyýlara yakýn kýsmýnda yetiþir. Talli bitkilerden olan yosunlar renklerine göre yeþil, esmer, kýrmýzý, mavi yosunlar ve diyatomeler olmak üzere baþlýca beþ takýma ayrýlýr. Hepsinde de, dýþ görünüþteki renkleri ne olursa olsun, klorofil denen boya maddesi vardýr. Renkli yosunlar, sýcak suya býrakýldýklarý zaman, mavi, esmer, kýrmýzý renkleri eriyip kaybolur, fakat yeþil renkleri erimez. Yosunlar kendi besin maddelerini, klorofil sayesinde hazýrlarlar. Ya sporla, ya da döllenmiþ yumurta ile çoðalýrlar. Yosunlar çeþitlerine göre biçim biçimdirler, iplik þerit, ya da að halinde olanlarý vardýr. Yeþil yosunlarýn çoðu tatlý sularda yaþar, iplikçikler halindedirler.
Kýrmýzý yosunlar denizlerin 50-100 m. kadar derinliklerinde bulunur. Daha derin yerlere güneþ ýþýðý geçemediðinden buralarda bitkisel hayat yoktur. Kar içinde yaþayan bir çeþit kýrmýzý yosun da vardýr.
Esmer yosunlar, deniz diplerinde kayalara yapýþýk haldedirler. En çok rastlananý fukus denilen çeþididir. Bunlar þerit biçiminde uzun yosunlardýr. Þeritlerinin içinde içi azot gazý dolu hava kesecikleri vardýr. Bu gaz, yosunun, suyun içinde dik durup yüzmesini saðlar. Esmer yosunlardan iyot, brom ve sodyum elde edilir. Laminarya denen bîr çeþidi de kurutularak doktorlukta kullanýlýr. Atlas Okyanusu’nda “Sargas” denen, aðaç gibi dallý budaklý çok uzun yosunlar vardýr. Bunlarýn uzunluðu bazan 500 metreye yaklaþýr, deniz yüzeyinde binlerce kilometrelik alan kaplarlar.
Diyatomeler tatlý ve tuzlu sularda yaþayan, tek hücreli yosunlardýr. Diyatome kapaklarýndan meydana gelen çamurlar denizden çýkartýlan madenleri parlatmakta ve dinamit imalinde kullanýlýr.
Yosunlardan Nerelerde Faydalanýlýr?
Son yýllarda yapýlan incelemeler, yosunlardan çeþitli alanlarda faydalanýlabileceðini ortaya koymuþtur. Tarým, doktorluk ve besin maddeleri sanayii bu alanlarýn baþýnda gelir. Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde yosunlardan gübre olarak faydalanýlmaktadýr. Gene bu ülkelerde iyice kurutulan yosunlardan þilte, yastýk ve benzeri eþyalar da yapýlýr.
Son yýllarda, bazý yosun çeþitlerinden, dokumacýlýkta, kumaþýn apre safhasýnda, tatlýcýlýkta faydalanýlmaktadýr. Laminarya denen yosun çeþidinin kurutulmuþ þeritlerinden býçak saplarý yapýlýr. Ýskoçya ve Ýrlanda’da bir yosun çeþidi salata yapýlarak yenir. Birinci Dünya Savaþý’nda yosunlar atlara yem olarak verilmiþ, müspet sonuçlar elde edilmiþtir. Öte yandan Japonya ile bazý Uzak Doðu ülkelerinde yosundan yemekler, pastalar, çorbalar, salçalar yapýlýr. Japonya’da bir yosun çeþidinden yapýlan hazýr yiyecek, Amerika’da sandviç ve Avrupa’da kýzarmýþ patates nevinden bir besin maddesi gibi konserve halinde satýlýr.
Renq çevrimdýþý   Alýntý ile Cevapla