Tek Mesajý Görüntüle
Old 08-18-2024, 13:39   #1
Renq
Moderator
 
Renq Kullanýcýsýnýn Avatarý
 
Üyelik Tarihi: Aug 2024
Mesajlar: 535
Varsayýlan Bitkiler Neden Yeþildir?

Bitkiler dünyasýnda hakim olan yeþil rengi oluþturan ana madda klofofildir. Son derece önemli bir madde olan klorofil bitki hücresinin sitoplazmasýnda daðýnýk halde bulunan koloroplastlardaki bir pigmenttir. Güneþten aldýklarý ýþýðý yutacak özelliðe sahip olan bu pigmentler yalnýzca yeþil rengi yansýtýrlar. Ayrýca yapraklara yeþil renk vermelerinin yaný sýra, fotosentezin gerçekleþmesini de saðlarlar.

Yeþil yapraklý bitkiler fotosentez iþleminde deðiþik renklerin birleþiminden oluþan güneþ ýþýðýný kullanýrlar. Güneþ ýþýðýndaki renklerin en önemli özelliklerinden biri enerji yüklerinin birbirinden farklý olmasýdýr. Bu renklerin ayrýþtýrýlmasýyla ortaya çýkan renk dizisinin bir ucunda kýrmýzý ve sarý tonlarý, öbür ucunda da mavi ve mor tonlarý bulunur. Bitkiler fotosentez sýrasýnda Güneþ ýþýnlarýndan en çok enerji taþýyanlarýný emerken, yeþil tonlardaki renklerin enerji yükü daha az olduðu için, yapraklar bu dalga boylarýndaki ýþýnlarýn az miktarýný soðurup büyük bölümünü yansýtýrlar.

Yapraklar bütün bu iþlemleri kloroplastlarda bulunan klorofil pigmentinin yardýmýyla gerçekleþtirirler. Bitkiler ýþýk parçacýklarýndan aldýklarý enerjiyle su moleküllerini kýrar ve oksijen ile hidrojen molekülleri elde ederler. Bu þekilde saðlanan hidrojen, bitkinin yaþamýný sürdürmesi için karbondioksit gazýndaki karbon atomlarýyla reaksiyona girerek bitkinin öz suyu haline dönüþür. Daha açýk bir deyiþle, canlý bir makine olarak yaratýlan bitki kendi besinini oluþturmuþ olur.
Renq çevrimdýþý   Alýntý ile Cevapla