Tek Mesajý Görüntüle
Old 08-18-2024, 13:46   #1
Renq
Moderator
 
Renq Kullanýcýsýnýn Avatarý
 
Üyelik Tarihi: Aug 2024
Mesajlar: 535
Varsayýlan Çiçek Nasýl Dikilir?

Ev, bahçe, park, teras ve balkon süslemelerinde kullanýlan çiçekler genellikle bahar ve yaz aylarýnda asýl yerlerine dikilir. Bununla birlikte sonbahar ve kýþ aylarýnda dikilen çiçek türleri de bulunur. Yetiþtirilecek çiçeðin özelliðine göre toprak, ýsý, ýþýk ve sulama gibi bazý konulara dikkat edilerek dikimin yapýlmasý gerekir.

Çiçek Dikim Dönemleri

Ocak: Soðanlý ve rizomlu ilkbahar ve erken yaz çiçekleri
Þubat: Lale, þebboy, karanfil
Mart: Menekþe, papatya, karanfil, nergis, çuha
Nisan: Akþam sefasý, glayol gibi tohumdan üretilen yaz çiçekleri
Mayýs: Kadife, kýna, nergis

Çiçek nasýl dikilir?

Herhangi bir çiçek dikilmeden önce çiçeðin ekolojik ihtiyaçlarý hakkýnda bilgi sahibi olunmalýdýr. Her çiçek için uygun toprak, sýcaklýk, güneþ ve su ihtiyacý farklýlýk gösterir. Güneþ ýþýðý ihtiyacý fazla olan bir çiçeði gölge ya da yarý gölge bir alana dikmek çiçeðin geliþimini olumsuz yönde etkiler.

Çiçeðin güneþ ihtiyacýna göre yer seçimi yapýldýktan sonra en uygun toprak seçimine sýra gelir. Saksý çiçeklerinin büyük bir bölümü genellikle geçirgen ve havadar topraklarý sever. Köklerin baský görmediði, suyu tutmayan, havadar ve hafif topraklarda birçok çiçek saðlýklý bir þekilde geliþebilir. Genel olarak ayný aileden gelen çiçekler benzer yetiþtirme koþullarýna sahiptir. Özellikle dýþ mekanda dikilen çiçeklerde ayný aileye mensup çiçeklerin bir arada ekilmesi, bakýmlarýný kolaylaþtýrýr.

Bitki sulamasýnda en ideal saatler sabah ve akþam saatleridir. Güneþin tam tepede olduðu öðle saatlerinde, buharlaþma miktarý fazla olduðundan suyun topraðýn derinlerine iþleyebilmesi ve köklerin sudan daha fazla yararlanabilmesi için sabah ve akþam saatleri tercih edilir. Kullanýlacak suyun oda sýcaklýðýnda olmasý, aþýrý soðuk sudan kaçýnýlmasý bitki saðlýðý için önemlidir.

Çiçeklerde saksý deðiþimi ya da kökten çoðaltma yapýlýyorsa, can suyunun dikimden hemen sonra köklere tamamen ulaþacak kadar verilmesi gerekir. Bu aþamada isteðe göre sývý besin takviyelerinden az miktarda can suyuna ilave edilebilir.

Çiçekler türlerine göre farklý sýcaklýklara ihtiyaç duyar. Bu nedenle bazý çiçekler iç mekanda sabit ýsýda yetiþirken, bazý çiçekler dýþ mekanda havadar alanlara ihtiyaç duyar. Çiçeðin ýsý ihtiyacýna göre yer seçiminin yapýlmasý kök hastalýklarýný önleyeceði gibi ayný zamanda saðlýklý geliþmesini de destekler. Isý ihtiyacý karþýlanmayan çiçeklerde yapraklarda hasar, kök çürükleri ve çiçek veriminde düþüþ gibi problemlere sýkça rastlanýr.

Saksýya ya da bahçeye çiçek dikerken kullanýlabilecek en pratik karýþýmlardan biri bahçe topraðý, torf ve dere milidir. Ancak çiçek türüne göre daha geçirgen bir toprak da hazýrlanabilir. Saksýya çiçek dikerken, saksýnýn su akýþýný saðlayacak deliklere sahip olmasý, topraðýn aþýrý doldurulmamasý ve sýkýþtýrýlmamasý kök saðlýðý için önemlidir.
Renq çevrimdýþý   Alýntý ile Cevapla