Toplumsal Kültürün Özellikleri
Toplumsal Kültürün Özellikleri:
Paylaþýlmýþlýk : Toplumsal kültür, ayný yaþta yaþayan bireyler arasýnda ortaklaþa paylaþýlan deðerler ve normlardan oluþur. Bu kültürün doðduðu andan itibaren öðrenir ve bir parçasý olurlar.
Süreklilik ve Aktarým : Toplumsal kültür, geçmiþten gelen bir birikimdir ve kuþaktan kuþaða aktarýlarak devam eder. Bu kiþiler, genellikle aile, eðitim sistemi, din, medya ve diðer sosyal kurumlar aracýlýðýyla gerçekleþir.
Toplumsal Normlar ve Deðerler : Toplumsal kültürün, toplumun içinde kabul edilen davranýþ kalýplarýna uymasýný saðlar. Normlar, deðiþtirilemeyeceklerini belirlerken; Deðerler, neyin doðru olduðunu, iyi ya da önemli olduðunu ifade eder.
Kimlik ve Yardýmlaþma : Toplumsal kültürün, kimler tarafýndan yönetilebileceði, nereye ait bilgilerin ve toplumun nasýl katký saðlandýðýnýn anlaþýlmasýna yardýmcý olur. Ortak bir kültürü paylaþan bireyler, kendilerinin o toplumun bir parçasý olarak bulunurlar.
Roller : Toplumsal Kültür, toplumun toplumsal rollerini de yaþayacaktýr. Örneðin, ailenin içindeki roller, cinsiyet rolleri ya da mesleklerle ilgili roller, toplumsal kültür tarafýndan þekillendirilir.
Dil ve Ýletiþim : Dil, toplumsal yaþamýn en önemli unsurlarýndan biridir. Ayný dili konuþan bireyleri, kültürel deðerleri ve normlarý daha kolay paylaþýr ve aktarýr. Ayrýca, dil toplumsal deneyimlerin ifade biçimi ve düþünce tarzýnýn da etkileri.
Sosyal Dayanýþma : Toplumsal kültür, bireyler arasýnda bir dayanýþma ve birlik duygusu oluþur. Ortak kültürel deðerler, birlikte yaþamalarýný ve ortak hedeflere yönelmelerini saðlar.
|