Patates Köftesi Tarifi
Patates Köftesi Tarifi
Patates köftesi, Türk mutfaðýnýn sevilen ve kolayca hazýrlanan yemeklerinden biridir. Hem lezzetli hem de doyurucu olan bu köfte, özellikle evde kalan patateslerin deðerlendirilebileceði harika bir seçenektir. Patates, köfteye yumuþaklýk ve lezzet katarken, baharatlarla zenginleþir. Ýþte detaylý ve özgün bir Patates Köftesi Tarifi:
Malzemeler:
4 adet orta boy patates
1 su bardaðý ince bulgur
1 adet yumurta
1 küçük soðan (isteðe göre rendelenebilir)
2 yemek kaþýðý un
1 tatlý kaþýðý tuz
1 tatlý kaþýðý pul biber
Yarým tatlý kaþýðý karabiber
Yarým çay bardaðý zeytinyaðý
1/2 çay bardaðý su (bazen su yerine süt de kullanýlabilir)
1/2 çay bardaðý galeta unu (isteðe baðlý, dýþýnýn çýtýr olmasý için)
Sývý yað (kýzartmak için)
Hazýrlýk:
1. Patatesleri Hazýrlayýn:
Patatesleri soyup, haþlamak için bir tencereye koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Patatesler iyice yumuþayýncaya kadar yaklaþýk 20-25 dakika haþlayýn. Haþlanan patatesleri süzüp, bir kenara alarak soðumaya býrakýn. Soðuduktan sonra patatesleri güzelce ezerek püre haline getirin.
2. Bulguru Hazýrlayýn:
Bulguru bir kaba alýn. Üzerine 1/2 çay bardaðý suyu ekleyip karýþtýrýn ve bulgurlarýn þiþmesi için 10 dakika kadar bekleyin.
3. Köfte Harcýný Hazýrlayýn:
Þiþen bulgura, ezdiðiniz patatesleri, yumurtayý, rendelenmiþ soðaný, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyin. Ardýndan un ve zeytinyaðýný da ekleyerek karýþtýrýn. Harç, yoðurduðunuzda yumuþak bir kývamda olmalý. Eðer çok yumuþak olursa biraz daha un veya galeta unu ekleyebilirsiniz.
4. Þekil Verin:
Hazýrladýðýnýz harçtan ceviz büyüklüðünde parçalar koparýp, avuç içinde yuvarlayarak köfte þekli verin. Ardýndan, galeta unu ile dýþýný hafifçe bulayýn. Galeta unu, köftenin dýþýnýn daha çýtýr olmasýný saðlayacaktýr, ancak isterseniz bu adýmý atlayabilirsiniz.
5. Kýzartma Ýþlemi:
Bir tavada bolca sývý yaðý ýsýtýn. Yað ýsýndýktan sonra köfteleri dikkatlice tavaya yerleþtirin. Her iki tarafý da altýn rengini alana kadar kýzartýn. Kýzaran köfteleri kaðýt havlu serili bir tabaða alarak fazla yaðýný çektirin.
6. Servis:
Patates köftesini sýcak olarak, yanýnda yoðurt veya sevdiðiniz bir sosla servis edebilirsiniz. Yanýnda salata veya pilav ile de sunabilirsiniz.
Ýpuçlarý:
Patateslerinizi haþladýktan sonra, tamamen soðumadan köfte harcýný hazýrlamamalýsýnýz; çünkü sýcak patatesler, harcýn kývamýný etkileyebilir.
Bulguru bir süre bekletmek, harcýn daha iyi tutmasýný saðlar.
Köftelerinizi piþirirken, tavada yaðýn çok fazla ýsýnmadýðýndan emin olun, aksi takdirde dýþý yanarken içi hamur kalabilir.
Patates köftesi, hem pratik hem de lezzetli bir yemektir. Dýþýnýn çýtýr, içinin ise yumuþacýk olmasý için bu tarife göz atabilir ve evdeki malzemelerle farklý versiyonlar oluþturabilirsiniz. Afiyet olsun!
|