13 Kasým | Atatürk Günlüðü
çýkarken (13 Kasým 1937)
1938 - Cumhuriyet'in kurucusu, büyük komutan, eþsiz devlet adamý MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
1938 - World leaders and press pay tribute to Ataturk.
1937 - Atatürk'ün, saat 9.40'da Sivas'a geliþi, bazý ziyaretleri, Sivas Kongresi'nin toplandýðý salonu geziþi ve Çetinkaya'ya hareketi.
1932 - Dr. Müfide Kazým ilk kadýn Hükümet Tabibi oldu.
1931 - Atatürk'ün, günü Marmara Köþkü'nde geçirmesi.
1926 - Atatürk'ün, saat 16.00'da Çankaya'da, Vali baþkanlýðýndaki Antalya Heyeti'ni kabulü.
Atatürk'ün, Ankara'nýn baþkent oluþunun 3. yýldönümü nedeniyle Çankaya'da Belediye Baþkaný Haydar (Yuluð) Bey baþkanlýðýnda Ankara Heyeti'ni kabulü ve söyledikleri: "...Ankaramýzýn hükümet merkezi olmasýndaki karar, geçen olaylarla da doðrulanmýþtýr."
1924 - Atatürk'ün, Milli Eðitim Bakaný Vasýf (Çýnar) Bey'i Keçiören'deki evinde ziyareti.
1923 - Atatürk'ün, Çankaya'da, öðle yemeðinden sonra bahçede gezinirken yeniden -göðsünde ve sol kolunda aðrý ile seyreden- bir koroner spazmý geçirmesi. (Bu durum üzerine Ýstanbul'dan Prof. Dr. Neþet Ömer (Ýrdelp) Bey Ankara'ya çaðrýlmýþtýr). [Kocatürk]
1922 - Ýstanbul'da Vahdettin'in maiyetinden ve iþbirlikçilerinden 140 kiþinin Ýngiliz Yüksek Komiserliðine sýðýnmasý.
Tekirdað'ýn kurtuluþu.
Saray'ýn kurtuluþu.
1921 - Atatürk'ün, Meclisle oluþan ikinci Grup'un faaliyetleri hakkýnda Kâzým Karabekir'e telgrafý: "...Bir kýsým üye vardýr ki,her vesile ile millî davaya önder olanlarýn nüfuzunu ortadan kaldýrmak, yetenekli ve namuslu askerî liderleri görevlerinden uzaklaþtýrmak ve sonuç olarak maddî ve manevîkuvvetleri kendilerine hizmet edecek bir yöne yöneltmekistiyorlar. Bugünkü güçlü liderlerinden ilgisini kesecek ordunun, herhangi bir vatanî görevi yapmaya elveriþli nitelikve niceliði kaybedeceðinin farkýna varmaksýzýn ve yalnýzhayale dayanan bir kötü niyetle çalýþan bu ikinci grubun faaliyeti, kendilerince istenilen neticeyi verirse doðacak vaziyet, ordunun tamamen daðýlmasý ve sonucunda vatanýnmahvý demek olacaðýndan bütün kuvvet ve kudretimizle bufikir ile mücadele edilmektedir. Bu mücadeleye þiddetle devam edilecek, memleketin harap ve periþan olmasýna uzanacak bu cereyaný durdurmak için gereken her þey yapýlacaktýr. Bununla beraber söz konusu azýnlýðýn Meclis'te tehlikeyi gerektirecek bir kuvvet oluþturmasýþimdilikmuhtemeldeðildir." [Kocatürk]
1920 - Albay Kazým Bey baþkanlýðýndaki diplomatik heyetin Tiflis'e varýþý.
1919 (12-13) - Atatürk'ün, Harbiye Nazýrý Cemal Paþa'nýn 9 Kasým 1919 tarihli telgrafýna cevabý: "...Millî örgüte karþýt düþüncede bulunanlar ancak memleket ve millete düþman olanlardýr! ...Bildirdiklerinizden anladýðýmýza göre, Ýstanbul Hükûmeti, millî örgütün varlýðýný ihtimal ki, gereksiz görüyor. Gerçekten durum bu merkezde olup millî örgüte ihtiyaç olmaksýzýn memleketi kurtaracak kuvvete sahip bulunuyorsa, ona göre gerekenlerin yapýlmak üzere açýkça bildirilmesini, aradaki her türlü yanlýþ anlamanýn giderilmesi için arz ve rica ederiz."
1918 - Müttefik donanmanýn Ýstanbul'a geliþi.
I. Dünya Savaþý sonunda; Atatürk'ün ''Geldikleri gibi giderler''
dediði Ýtilaf Devletleri Donanmasý, Ýstanbul Boðazý'na demirledi.
|