Ýngiliz, Fransýz, Ýtalyan ve Yunan gemilerinden oluþan Ýtilaf filosunun Ýstanbul'a gelmesi ve karaya kuvvet çýkarmasý.Adana'dan trenle Ýstanbul'a gelen Mustafa Kemal limanda gemileri görünce yaveri Cevat Abbas'a "Geldikleri gibi, giderler!" dedi.
Atatürk'ün, Ýstanbul'a geliþi ve deniz ortasýnda demirlemiþ düþman donanmasýný gördüðü zaman yaveri Cevat Abbas (Gürer) Bey'e söylediði söz: "Geldikleri gibi giderler!" (Cevat Abbas Gürer, bu sahneyi hatýralarýnda þöyle anlatmaktadýr: "Ýstanbul'a geldiðimiz günü hiç unutmam. Þehrin çok hazin bir hali vardý. Ýstanbul, düþman donanmalarýnýn limana girmeleri felâketinin matemini tutuyor, bu büyük matemine Atatürk'ü de ortak ediyordu. Atatürk'le ben, askerî ulaþýma ait bir köhne motor ile deniz ortasýnda yaslanan bir çelik ormanýnýn içinden geçiyorduk. Atatürk'ün zarif dudaklarýndan "Geldikleri gibi giderler!" cümlesini iþittiðim zaman, mütarekenin doðurduðu derin ve elemli ümitsizliði derhal unutmuþtum. Cevabýmda acele ettim: "Size nasip olacak, siz bunlarý kovacaksýnýz Paþam!" dedim. Gülümsedi, aziz baþýnýn içinde þekillenmeye baþlayan vataný kurtarma plânlarýný bir an için yeniden geçiriyor gibi daldý, sonra: "Bakalým!" dedi. [Kocatürk]
Atatürk'ün, Pera Palas'a yerleþmesi. Atatürk, Ýstanbul'a geliþini takiben 15 gün kadar Pera Palas'ta kalmýþ, kýsa bir süre de eski dostlarýndan Salih Fansa'nýn evinde misafir edilmiþtir. Daha sonra, Aralýk ayý baþlarýnda Þiþli'de tuttuðu eve yerleþmiþtir.
1918 - Mustafa Kemal'in Yýldýrým Ordularý grubu Komutanlýðýnýn laðvý üzerine Ýstanbul'a gelmesi.
31 Ekim 1918'de Yýldýrým Ordularý Grubu Komutanlýðýna getirildi. Bu ordunun kaldýrýlmasý üzerine 13 Kasým 1918'de Ýstanbul'a gelip Harbiye Nezâreti'nde (Bakanlýðýnda) göreve baþladý.
1918 - Mustafa Kemal returns to Istanbul.
Allied forces arrive at Istanbul.
1916 - Atatürk'ün, 14. Alay Karargâhý'ndan hareketle Keltepe'yegeliþi; tümen, alay ve taburkomutanlarýyla görüþmesi, 11.Alay Karargâhý'na gelerek öðle yemeði yemesi, daha sonra Bitlis'e dönüþü.
1916 - Allied offensive on the Salonika Front.
1915 - Field Marshal Horatio Kitchener, the Secretary of State for War, visits Gallipoli.
At about 1.40 pm on 13 November 1915 a small boat arrived at North Beach. From it stepped Field Marshal Lord Kitchener, Commander in Chief of the British Army. He had come to Anzac to see the positions there for himself. Kitchener spent just over two hours at Anzac surveying the Turkish line from Australian trenches inland of the Sphinx and at Lone Pine. Two days later, after further consultation with senior commanders, he recommended to the British War Cabinet that Gallipoli–Anzac, Suvla and Helles–be evacuated.
Atatürktoday
|