Ulu ÖnderimiziSaygýyla Anýyoruz
"Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktýr,
ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktýr."
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
10 Kasým 1938 - Dünya Onu Yazdý
1937 - Atatürk'ün, Celâl Bayar Kabinesi'nin programý hakkýnda sözleri: "...Millete yepyeni bir program bildirdiniz. Bu program, benim millete vaat ettiðim hususlardýr! Ben milletle beraber Celâl Bayar'ýn ve arkadaþlarýnýn programýnýn nokta nokta uygulandýðýný izleyeceðim. Daha iyi açýklayayým: Ben Türkiye Cumhurbaþkaný Atatürk ve Türk milleti, Baþbakan Celâl Bayar'ýn ve onun Hükûmeti'nin programýný izliyoruz ve fiilî sonucunu görmek istiyoruz."
Atatürk'ün, saat 19.30'da Baþbakan Celâl Bayar'ýn köþküne gidiþi, gece Çankaya'ya dönüþü.
1936 - Atatürk'ün, kendisine saygýlarýný sunan Siyasal Bilgiler Okulu mensuplarýna telgrafý: "Siyasal Bilgiler Okulu'nun bundan sonra da memleket için, verimi daima artan bir kültür ve bilim kaynaðý olmakta devam edeceðine þüphem yoktur."
Dýþiþleri Bakanlýðý'nýn, Atatürk'ün doðum günüyle ilgili olarak, Cumhurbaþkanlýðý Genel Sekreterliði'ne yazýsý: "Ýngiltere Maslahatgüzarý Mösyö Morgan, Bakanlýðýmýza müracaat ederek Cumhurbaþkanýmýzýn doðum günü münasebetiyle Ýngiltere KralýVIII. Edward tarafýndan hususî ve samimî bir tebrik telgrafýçekileceðini söylemiþ ve Atatürk'ün doðum tarihinin bildirilmesini rica etmiþtir. Durumu arz eder ve Ýngiltere Büyükelçiliði'nce istenilen bilgi uygun görüldüðü takdirde bildirilmesine müsaadelerinizi rica ederim."(Yazýya verilen cevap için Bk. 12.11.1936).[Kocatürk]
1931 - Atatürk'ün, saat 19.00'da Marmara Köþkü'ne gidiþi, akþam yemeðinden sonra geceyi burada geçiriþi.
1926 - Atatürk'ün, Ankara'da ünlü Ýtalyan Heykeltraþý Canonica'yý kabulü.
1924 - "Halk Fýrkasý"nin, "Cumhuriyet Halk Fýrkasý" adýný almasý.
Halk Fýrkasý'ndan istifa eden milletvekillerinin kuracaðý partinin adýnýn "Cumhuriyet Fýrkasý" olacaðý haberi üzerine Halk Fýrkasý'nýn adý Cumhuriyet Halk Fýrkasý olarak deðiþtirildi.
Cumhuriyet Halk Fýrkasý (CHF), 9 Eylül 1923`te Atatürk tarafýndan kurulmuþ olan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk siyasi partisidir. 1927-1946 yýllarý arasýndaki TBMM seçimlerine tek parti olarak katýlmýþtýr. Baþlangýçta "Halk Fýrkasý" olan parti adý 10 Kasým 1924'te "Cumhuriyet Halk Fýrkasý" olarak deðiþtirildi. Mayýs 1935'de 4. Kurultayda Cumhuriyet Halk Partisi adý benimsendi.
Cumhuriyet Halk Fýrkasý'nýn kökleri Sivas Kongresi'ne dayanýr. 4-11 Eylül 1919'da toplanan Sivas Kongresi'nde, Türkiye'nin çeþitli bölgelerinde iþgale direnmek amacýyla kurulan müdafaa-yý hukuk cemiyetleri Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adý altýnda birleþtirilmiþtir.
|