08-18-2024, 11:52 | #1 |
Moderator
Üyelik Tarihi: Aug 2024
Mesajlar: 535
|
Olgunlaşmamış Meyvelerin Çekirdekleri Zehirliyor
Limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalinadı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesineneden olabiliyor. Konuyla ilgili Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel bilgilendirici açıklamalarda bulunuyor.
BELİRTİLERİ DİKKATE ALIN Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor. Özellikle çocukların meyve tüketirken çekirdeğini yutma veya çiğneme ihtimali yüksek olduğu için ailelerin bu konuda dikkatli olmalarını ve çocuklarını uyarmaları hayati önem taşıyor. Siyanür zehirlenmesinin hafif belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, anksiyete, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar yer alırken; daha ciddi durumlarda solunum sıkıntısı, kan şekeri ve kalp ritminde ciddi artış ve böbrek fonksiyonlarının yavaşlamasının ardından komaya kadar gidebilecek durumlar yaşanabiliyor. Çocuklarda bu belirtilerin ortaya çıkması halinde vakit kaybeden hastaneye götürmek gerekiyor. ÇEKİRDEKLERİNİ ÇIKARIN Bunun yanı sıra, bazı hazırlama ve yıkama işlemleri toksik öğelerin etkisini azaltabilmektedir. Meyveleri önce sirkeli su ile yıkayıp, kabukları soyulmuşve çekirdekleri çıkarılmış şekilde yedirmek çocukların sağlıkları açısından güvenli olacaktır. |
|
|