ForumTutku

ForumTutku (http://forumtutku.net:443/index.php)
-   Tatlılar (http://forumtutku.net:443/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Lokma Tatlısı Tarif (http://forumtutku.net:443/showthread.php?t=533)

Admin 04-20-2025 17:22

Lokma Tatlısı Tarif
 
Lokma Tatlısı Tarifi
Lokma tatlısı, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Hem çıtır dışı hem de yumuşacık içi ile mükemmel bir tat sunar. Şerbetli ve hamur işlerinden hoşlananlar için vazgeçilmez bir tatlıdır. Lokma, doğru yapıldığında enfes bir lezzet sunar. İşte detaylı ve özgün bir lokma tatlısı tarifi:

Malzemeler:
Hamur İçin:
2 su bardağı un (elekten geçirilmiş)

1/2 su bardağı ılık su

1 yemek kaşığı toz şeker

1 paket kuru maya (10 gram)

1/2 çay bardağı sıvı yağ

1/4 tatlı kaşığı tuz

1 adet yumurta

1/2 su bardağı ılık süt

1/4 çay bardağı yoğurt (isteğe bağlı, yumuşaklık için)

1/2 çay bardağı ılık su (mayayı aktive etmek için)

Şerbet İçin:
3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

1 dilim limon (şerbetin berrak olmasını sağlar)

Kızartmak İçin:
Sıvı yağ (bolca, lokmaları kızartmak için)

Hazırlık:
1. Şerbetin Hazırlanması:
Lokma tatlısının şerbetini ilk önce hazırlamak gerekmektedir, çünkü şerbetin soğuk olması, sıcak lokmalarla daha iyi uyum sağlar.

Bir tencereye 3 su bardağı suyu ve 3 su bardağı toz şekeri ekleyin. Şekeri tamamen eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra, limon dilimini ekleyin ve 10-15 dakika kadar kaynamaya devam etmesini sağlayın. Şerbet kıvamını aldığında ocaktan alın ve oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakın.

2. Hamurun Hazırlanması:
Büyük bir karıştırma kabında 1 paket kuru mayayı, 1 yemek kaşığı toz şekeri ve 1/2 çay bardağı ılık suyu karıştırın. Mayanın aktive olması için 5-10 dakika bekleyin. Karışımın üzerinde kabarcıklar oluşmaya başladığında, maya aktif hale gelmiş demektir.

Aktifleşen mayaya 1/2 su bardağı ılık sütü, 1/4 çay bardağı yoğurdu, 1 adet yumurtayı ve 1/2 çay bardağı sıvı yağı ekleyin. Karıştırarak malzemeleri birbirine yedirin.

Şimdi, 2 su bardağı unu azar azar ekleyin. Hamurun kıvamı, yumuşak ve hafif yapışkan olmalıdır. Unu eklerken tuzu da ilave edin. Hamur çok sert olmamalıdır; hamur karıştıktan sonra, kapağını kapatıp ılık bir ortamda 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamur, mayalanma sürecinde iki katına çıkacaktır.

3. Lokmaların Şekil Alması:
Hamur mayalandıktan sonra, hamuru hafifçe yoğurun ve parçalara ayırın. Lokmaların büyüklüğü, tamamen sizin damak zevkinize bağlıdır; ancak geleneksel olarak küçük lokmalar yapılır. Hamurun küçük parçalarını koparıp avuç içinde yuvarlayarak lokma şeklini verin.

Bir tepsiye yağlı kağıt serin ve hazırladığınız lokmaları üzerine dizin. Bu aşamada lokmaların üzerini nemli bir bezle örtün ve 15-20 dakika kadar tekrar mayalanmalarını bekleyin.

4. Lokmaların Kızartılması:
Bir tavada bolca sıvı yağ ısıtın. Yağın iyice kızdığından emin olduktan sonra, lokmaları tek tek yağa bırakın. Lokmalar altın rengini alana kadar, her tarafını kızartın. Kızaran lokmaları kağıt havlu serili bir tabağa alarak fazla yağını süzdürün.

5. Lokmaların Şerbete Batırılması:
Kızaran sıcak lokmaları hemen soğuyan şerbetin içine atın. Şerbetin içinde yaklaşık 10-15 saniye kadar bekletin. Lokmaların şerbeti iyice çekmesi gerekir. Lokmaların şerbette fazla beklememesi, çıtır dış yüzeyinin kaybolmamasını sağlar.

Şerbetli lokmaları şerbetten aldıktan sonra, fazla şerbetin süzülmesi için bir süre bekletin.

6. Servis:
Lokma tatlısını servis yapmadan önce, üzerine dökülen şerbetin iyice emildiğinden emin olun. Lokmalar, tatlı bir şekilde parmak uçlarında şerbeti çekmiş ve yumuşamış olacak, dışı çıtır, içi ise yumuşacık kalacaktır.

Lokmaların üzerine arzuya göre ceviz içi veya fındık serpebilir, ya da bir miktar toz şeker serpiştirerek tatlıya ek bir lezzet katabilirsiniz.

İpuçları:
Hamur Yoğurma: Hamur, geleneksel olarak biraz yapışkan olur. Elinizi unlayarak hamuru daha kolay şekillendirebilirsiniz. Hamurun çok sert olmaması önemlidir, çünkü lokmanın içi yumuşak ve hafif olmalıdır.

Yağ Sıcaklığı: Lokmaların çıtır olması için yağı iyice ısıtmalısınız. Eğer yağ çok soğuk olursa, lokmalar yağa batıp dağılır. Yağ yeterince sıcak olduğunda, lokmalar güzelce kabarır ve dışı çıtır olur.

Şerbetin Kıvamı: Şerbetin kıvamı, ne çok yoğun ne de çok sıvı olmalıdır. İdeal kıvam, şerbetin lokmalara tam olarak emilmesini sağlar ancak fazla şerbeti lokmalar almaz. Limon eklemek, şerbetin berrak olmasına ve tatların dengelenmesine yardımcı olur.


Lokma tatlısı, zengin tarihi ve lezzetiyle Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Hem yapımı kolay hem de servis ettiği sofrada herkesin beğenisini kazanan bu tatlı, özellikle misafirleriniz için mükemmel bir seçenek olacaktır. Çıtır dışı, yumuşacık içi ve tatlı şerbetiyle lokma tatlısı, her zaman sofralarınızda yer alması gereken bir tatlıdır. Afiyet olsun!


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 15:22

Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0