ForumTutku  

Geri Git   ForumTutku > Kadınların Dünyası > Yemek Tarifleri > Turşu Tarifleri

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Konu Araçları Görünüm Modları
Old 08-17-2024, 15:19   #1
Administrator
 
Admin Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jul 2024
Mesajlar: 72
Post Lahana Turşusu Tarifi

Lahana Turşusu, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir. Özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezlerinden olan bu turşu, lahana başta olmak üzere çeşitli sebzelerle hazırlanarak fermente edilir. İşte size özgün bir Lahana Turşusu tarifi:

Malzemeler
1 büyük baş beyaz lahana
3-4 adet havuç
1 baş sarımsak
2-3 adet yeşil biber (isteğe bağlı)
1 su bardağı sirke (elma ya da üzüm sirkesi)
1 su bardağı kaya tuzu
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon tuzu
10-15 adet nohut
2 litre su
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu (isteğe bağlı)
2-3 dal kereviz yaprağı (aroma katmak için)
Hazırlık Aşaması
Lahanayı Hazırlayın:

Lahanayı dış yapraklarından temizleyin ve ortadan ikiye bölün.
Lahanayı ince ince doğrayın. İsterseniz lahanaları biraz daha büyük parçalar halinde de kesebilirsiniz.
Doğradığınız lahanaları geniş bir kapta üzerine kaya tuzu ekleyerek hafifçe ovun. Bu işlem, lahananın suyunu bırakmasını ve yumuşamasını sağlar.
Diğer Sebzeleri Hazırlayın:

Havuçları soyun ve ince halkalar şeklinde dilimleyin.
Sarımsakları soyun ve dişler halinde bırakın.
Yeşil biberleri dilimleyin (isteğe bağlı olarak kullanılabilir).
Kereviz yapraklarını yıkayın ve parçalara ayırın.
Turşu Suyunu Hazırlayın:

2 litre suyu bir tencerede kaynatın ve ılımaya bırakın.
Ilık suya sirke, şeker, limon tuzu ve kişniş tohumunu ekleyin. Karıştırarak tamamen erimelerini sağlayın.
Turşuyu Kurun:

Temiz bir cam kavanozun dibine birkaç nohut tanesi koyun. Bu, turşunun mayalanma sürecini hızlandırır.
Kavanoza sırasıyla lahana, havuç, sarımsak ve yeşil biberleri kat kat yerleştirin. Katlar arasında kereviz yapraklarını serpiştirin.
Her katın arasına tane karabiber serpin.
Tüm sebzeler yerleştirildikten sonra hazırladığınız turşu suyunu kavanoza dökün. Sebzelerin tamamen suyun altında kaldığından emin olun. Gerekirse bir ağırlık kullanarak sebzelerin suyun altında kalmasını sağlayabilirsiniz.
Mayalanma Süreci:

Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Serin ve karanlık bir yerde yaklaşık 2-3 hafta boyunca mayalanmaya bırakın. Bu süre zarfında turşuyu ara sıra kontrol edin; suyun seviyesi azaldıysa üzerine biraz daha tuzlu su ekleyebilirsiniz.
Servis:

Lahana turşusu, yeterince olgunlaştığında servise hazır olacaktır.
Özellikle kış yemeklerinin yanında, salatalarda ya da atıştırmalık olarak servis edebilirsiniz.
Bu lahana turşusu, fermente bir yiyecek olarak probiyotik özellikleriyle sağlığa faydalıdır ve sofralarınıza lezzet katar. Afiyet olsun!
Admin çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
lahana, lahanaturşusu, tursu, turşu


Kullanım Yetkileriniz
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB Code kullanımı Açık
Yüz İfadeleri kullanımı Açık
[IMG] kullanımı Açık
HTML kod kullanımı Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 11:49


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0