08-18-2024, 11:41 | #1 |
Moderator
Üyelik Tarihi: Aug 2024
Mesajlar: 535
|
Asrın Bitkisi” Stevia’nın (Şeker Otu) Faydaları
2011’de AB, 27 ülkede kullanılmak üzere stevia’ya izin verdi. Stevia’da şeker gibi tad veren moleküller, rebaudiozitler, kolondaki bakteriler tarafından kullanıldığı sindirim sistemine geçirilir. Kısacası, bu glikoz benzeri moleküller kan dolaşımına karışmazlar, bu nedenle kan şekeri üzerinde herhangi bir etkisi yoktur, ancak gıdaları çok tatlı yaparlar. Asrın bitkisi olarak tanımlanan bu bitki bir takım işlemlerden geçtikten sonra şekerle kıyaslandığından yaklaşık 400 kat daha fazla tatlandırıcı özellik taşıyabiliyor. Stevia’nin tek faydası bu değildir.
Stevia’nın Besin Değeri Tatlı yaprakları ve bir diyetle şekeri değiştirme kabiliyeti açısından en çok değerli görülmesinin yanısıra stevia, flavonoidler, triterpenes, taninler, kafeik asit, kaempferol ve kersetin gibi bir çok antioksidan bileşiği de içeriyor. Stevia bitkisi ayrıca lif , protein, demir, potasyum, magnezyum, sodyum, A vitamini ve C vitamini içerir. Bununla birlikte, tatlandırıcı formunda, bu ilave elementler neredeyse önemsizdir. Daha küçük organik bileşikler stevinin sağlığa olan faydalarındaki gerçek rolü oynamaktadır. Stevia’nın Sağlık Faydaları Diyabetik Kontrol: Stevia’nın insan sağlığı için en önemli veya en çok övülen özelliği, vücuttaki kan şekeri düzeylerini düzenleme kabiliyeti ile ilgilidir. Stevia gıdayı şekeri kadar tatlandırır, ancak karbonhidrat dışı bir glikozid bileşik olan steviosid içerir. Şeker hastaları veya karbonhidrat kontrollü diyetlerdeki insanlar için normal şeker için ideal bir yedektir çünkü diyabetik komplikasyonlar hakkında endişelenmeden tatlı yiyecekler yiyebilirler. Kilo Kaybı: Stevia kalorisinde çok düşüktür ve türdeki bazı ekstraktların yaygınlığına bağlı olarak şekerden 40-300 kat daha tatlıdır. İnsanlar şekerlerden kalori alma korkusu olmadan Stevia ile yapılmış kek, kurabiye ve şeker gibi gıdalar yiyebilir. Kan Basıncı: Belirtildiği gibi, steviosid bir glikozid türüdür, ancak stevia’da kan damarlarını rahatlatır. Kardiyovasküler sisteme daha az stres yüklenmesi ve kalp sağlığını koruyan ve ateroskleroz, kalp krizi ve felç gibi bazı durumları önleyen kan basıncında bir düşüş olabileceği anlamına gelir . Ağız Sağlığı: Stevia diş macunlarında ve ağız gargaraları için popüler katkı yaparak, ağızda bakteri oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Sakarozun kesinlikle yapmadığı çürüme ve diş eti iltihabını da önler! Cilt Sağlığı: Ağızdaki gibi antibakteriyel bir işlevde stevinin egzama ve deri iltihabı gibi deri koşullarında yararlı topikal bir uygulama olduğu bulunmuştur . Bakterilerin yayılmasını engeller ve bu durumlarda steroid gibi davranır. Kemik Sağlığı: Bu, insanlarda kapsamlı olarak test edilmemesine rağmen, bazı çalışmalar, stevia diyeti ile beslenen tavukların, ortalama yumurtalara kıyasla çok daha yüksek bir kalsiyum içeriği içeren daha kalın kabuklara sahip olduğunu göstermiştir Bu, insanlara ekstrapole edildi, yani potansiyel olarak daha güçlü kemikler oluşturmasına ve osteoporoz şansını azaltmasına yardımcı olabilir. Kanser Önleme: Stevia’da bulunan geniş bir antioksidan bileşiği yelpazesi, kanseri önlemede onu ideal bir besin takviyesidir. Quercetin, kaempferol ve steviadaki diğer glikozid bileşikleri vücudun serbest radikallerini yok etmeye yardımcı olur, böylece sağlıklı hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesine engel olurlar. Antioksidanlar aynı zamanda erken yaşlanmayı, bilişsel işlev bozukluğunu ve kalp rahatsızlığı gibi çeşitli ciddi durumları önlemeye yardımcı olurlar. Dikkat Edilecek Hususlar: Uzun vadede stevinin sağlık üzerindeki etkileri konusunda bazı belirsizlikler olsa da, araştırmalar tatlandırıcı ve gıda katkı maddesi olarak kullanımını desteklemeye devam etmektedir. Ayrıca, bazı insanlar stevia yediğinde şişkinlikten ve kramplardan, ayrıca baş dönmesi veya baş ağrılarından şikayetçidir . Bu vakalar nadirdir ve stevia dünyadaki insanlar için güvenli ve faydalı bir tatlandırıcı ve bitki katkı maddesidir. Antalya’da 2010 yılında üretimine başlanan şeker otu ilk ürününü 2012 yılında vermiştir. 2014 yılında ise Gaziantep’te ekilmiş ve yayılmaya başlamıştır. Ülkemizde şeker otunun fide veya tohum şeklinde satışı yapılmaktadır. |
|
|