ForumTutku  

Geri Git   ForumTutku > ForumTutku.Net Eğlence & Bilgi Forumu > Botanik

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Konu Araçları Görünüm Modları
Old 08-18-2024, 11:43   #1
Moderator
 
Renq Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Aug 2024
Mesajlar: 535
Varsayılan Açelya çiçeği bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar

Açelya saksı çiçeği, ev, ofis, işyerleri gibi yaşam alanlarımızı renklendiren pembe, fuşya, beyaz gibi renkleri bulunan bitkilerdir. Doğada en çok pembe, fuşya, pembe-beyaz, beyaz ve kırmızı renk çeşitleri vardır. Baston açelya olarak bilinen gövdesi burgulu, örgülü çeşitleride vardır. Boyları 40 cm ile 80 cm arasında değişmektedir. Gülü andıran çiçekleriyle ev, ofis, işyerleri gibi yaşam alanlarında çalışma odaları ve balkon gibi alanları süsler. Bakımları kolay olduğundan çokça tercih edilir. Cam önü kapı önü gibi rüzgar akımına maruz kalacak yerlere koyulmamalıdır, aksi takdirde yapraklarını dökebilir. Direk olarak gün ışığına maruz kalmamalıdır. Dolaylı yollardan ışığı sever. Karanlıkta kalan kısım haftada 1 kere ışık alan yöne çevrilmelidir. Böylelikle yapraklardaki çürüme ve sararmalar engellenebilir. Sulama yapmadan önce çiçeğin toprağının suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için parmağımızı toprağına batırarak kontrol edebiliriz. Eğer hala nemli ise elimiz ıslanıyorsa sulama işlemini bir kaç gün sonraya bırakabiliriz. Sulama yaparken dikkat edilmesi geren bir diğer önemli unsurda açelya saksı çiçeğimize verilecek suyun oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Kış aylarında düzenli olarak haftada 1 kere , yaz aylarında ise hava sıcaklıklarının artmasından dolayı düzenli olarak haftada 2 kere sulanmalıdır. Sulamada kullanılan su kabı ve ölçek değiştirilmemelidir. Sulamadan sonra saksının altındaki kapta biriken su, böceklenme ve koku olmaması için dökülmelidir.

Açelya çiçeği direk olarak gün ışığına maruz kalmamalıdır. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevirilmelidir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir.

Bitkilerimiz az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemeyeceği için, çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir.

Açelya çiçeği, yazın haftada iki saksı üstten sulanmalıdır. Sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde en fazla akşam sulamış isek, sabahleyin tabakda biriken su dökülmelidir.Böylelikle bitkinin toprağında koku ve haşerelerin oluşmasında engel olunacaktır.Sulamada temel kural bitkinin toprağa kurudukça su verilmeli, toprağının kuru yada sulu olduğunu anlamamız için, toprağına parmağımıza batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz.Islak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiş olduğundan sulamamızı bir sonraki sulama gününe bırakmalıyız.

Açelya çiçeği rüzgar akımı alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Rüzgar çiçeğimizi salladığı için bitkinin sapında oynamalar ve toprağın köküne hava akımın girmesine sebep vermektedir.Buda çiçeğimizin ömrünü azalttığı gibi çiçeklerin yapraklarında sararma ve çiçeklerinde solmalara sebep verir.Örneğin : Kapı ağzı ve pencere gibi açılan ve rüzgar alan yerlerden çiçekler kesinlikle uzak tutulmalı.

Açelya çiçeği uzun süre kalan bir bitkidir. Dalların üzerindeki çiçekler solup ve geçtikten sonra bitkimizin birdaha çiçek açması için solan yaprak ve çiçeklerin kesilerek budanmalı ve kesilen bölgenin içine hava akımının girmesine engel olmak için, üzeri kapatılmalıdır. Örnek: soğuk silikon, mum yada yakıcı olmayan yapışkanlarla kapatılabilinir.

Açelya çiçeğinin toprak değişimi Nisan-Mayıs aylarından yapılmalıdır.Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken husus, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının en fazla bir numara büyüğüne dikilmelidir.

Açelya çiçeğimize, vitamin kullanırken dikkat edilmesi gereken husus, çiçeğimiz yaprakları ve çiçekleri sağlıklı ise bu dönem içerisinde vitamin kullanmak zorunda değiliğiz.Çiçeğimizin çiçekleri solmuş ve budamasını yapmış isek bu dönemde bitkimizin hem çiçek açması hemde gelişmesi çin mağazarda satılan çiçek vitaminlerini kullanma koşullarına uyarak bitkimize besin desteği verebiliriz.Örnek: Genelde besinler 1LT suya bir kapak ölçeğinde vitamin dökülür, iyicene karıştırılan suyla vitamin bulunduğu ortamdaki çiçeklere sulamadaki standart ölçeğimizle ilaçlı suyu bitkilerimize onbeş günde bir yada ayda bir uygulayabiliriz.

Açelya çiçeği yaşam alanlarımızda bulunmasını istiyor ama koyacağımız ortam gün ışığından uzak kalıyor ise bitkilerimizin yapraklarının dökülmesine, çiçeklerinin de açmasına ve sağlıklı kalması için bizlerin bitkilerimize yardımcı olmamız gerekir.Bunun için çiçeklerimizi doğal ortamlarına uygun hale getirmek ve ışık alması için üstünden aydınlatıcılarla destekleyebiliriz.Saksı çiçeklerinin büyük bir bölümü aydınlığı sever, bu gün ışığı olmalı, olmayan bölgelerde ise, aydınlatıcılar ile desteklenmeli.Karanlıkta kalan bitkiler yapraklarını döker, sararmalar ve solmalar oluşur.Daha az ışık alan bitkilere, daha az su verilmelidir.

1 – Bitkinin aşırı derecede sulanması
2 – Bitkimizin saksı deliklerinin kapalı olması ve suyun deliklerden tabağına çıkmaması
3 – Hastalanmış bitkinin diğer bitkilere yakın olması
4 – Toprağının kalitesiz olması veya vitaminin yetersiz kalması
5 – Bitkimizin yapraklarında oluşan hastalıklar ve mantarlar Sinek, solucan veya yapışkan gibi pamuksu hastalıklar bitkimize zarar vermektedir.

Bu gibi hastalıkları ve haşereleri bitkimizde gördüğümüzde, ziraat ilaçları satan firmalardan bitkimizden bir yaprak veya toprak götürerek oluşan hastalıkları göre ona uygun ilaçları alıp kullanma klavuzuna uyarak kullanınız.

Açelya çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir. Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur. Bu yeni bitkileri alıp ufak bir saksıya dikilerek yeni Açelya çiçekleri oluşturabilirsiniz.
Renq çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Kullanım Yetkileriniz
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB Code kullanımı Açık
Yüz İfadeleri kullanımı Açık
[IMG] kullanımı Açık
HTML kod kullanımı Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 17:57


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0